Lepo vabljeni k sodelovanju na poletni šoli Univerze v Ljubljani: letošnja tema je Kulturna dediščina in kulturnodediščinski turizem – omejitve in sinergije, poletna šola pa bo letos potekala med 1. in 7. julijem 2024.

ICOMOS Slovenija je tudi letos soorganizator poletne šole trajnostne dediščine UL. Letos je prvič organizirana v okviru ICOMOS University Foruma Evropa, ob tem pa sodelujejo še ICOMOS Austria, Mednarodni znanstveni odbor za kulturni turizem ter ostali partnerji. Potakala bo v Sloveniji in v Avstriji. Prve tri dni bomo delali v Ljubljani, četrti dan bomo imeli ekskurzijo z ogledi v Sloveniji, nato bomo nadaljevali pot v Avstrijo, kjer bomo zadnje tri dni.

Na poletni šoli bomo raziskovali izzive, s katerimi se soočamo pri ohranjanju in upravljanju dediščine v razmerah vse intenzivnejše turistične rabe kulturnodediščinskih krajev in destinacij. Osredotočili se bomo predvsem na dediščino gradov in drugih kompleksnih historičnih dediščinskih območij. Predstavili bomo najnovejši mednarodni dokument organizacije ICOMOS – Mednarodno listino ICOMOS o kulturnodediščinskem turizmu: Krepitev varstva kulturne dediščine in odpornosti skupnosti z odgovornim in trajnostnim upravljanjem turizma, ki je nastala leta 2022 kot del aktivnosti za preprečevanje degradacije kulturne dediščine zaradi turistifikacije ter izpostavitev pomena vprašanj glede družbenih, etičnih, kulturnih, okoljskih in ekonomskih pravic, povezanih s turizmom.

Analizirali bomo pogoje za uspešno sodelovanje vseh vključenih deležnikov in preučevali njihove vloge skozi konkretne primere uspešne prakse. Spoznali bomo primere dobrega upravljanja dediščine v navezavi s turizmom, pa tudi izzive, s katerimi se srečujejo upravljavci. Na ekskurzijah si bomo ogledali več primerov povezovanja dediščine in turizma v Sloveniji in tudi v Avstriji: tu si bomo ogledali dediščino kulturne krajine v dolini Wachau, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, kulturno krajino Traisental z zgodovinskimi gradovi, kmetijami, vasmi z vinskimi kletmi in opuščenim rudarskim mestom, v zaključku pa še en Unescov dediščinski spomenik, palače in vrtove Schönbrunna – eno turistično najbolj obremenjenih lokacij na svetu. Poletno šolo bomo sklenili z ogledom razstave Toourism v Arhitekturnem centru na Dunaju.

Poletna šola bo potekala v angleškem jeziku.

Ob zaključku bodo vsi udeleženci dobili potrdilo o sodelovanju.

Z udeležbo na poletni šoli pridobijo udeleženci potrdilo o sodelovanju in naslednje kreditne točke:

Slovenija /Zoom Slovenija + Avstrija
študentje (un. in magistrski študij)2 ECTS 3 ECTS
študentje doktorskega študijskega programa Arhitektura UL 3 ECTS 5 ECTS
člani ZAPS6 T 10 T

Rok za prijavo: 20. junij 2024

Povezava do podrobnejše predstavitve
Brošura
Prijavnica

Dodatne informacije: trajnostna.dediscina@fa.uni-lj.si

Lepo vabljeni!

 

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 3)