ICOMOS Slovenija – Slovensko nacionalno združenje za spomenike in spomeniška območja Vas v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani ob 18. aprilu 2017, svetovnem dnevu spomenikov in spomeniških območij, vabi na okroglo mizo z naslovom Kulturna dediščina in trajnostni turizem v Sloveniji.

Okrogla miza, na kateri bodo predstavljeni primeri dobrih praks v Sloveniji, bo v torek, 18. aprila 2017, ob 17.00 v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo UL v Ljubljani, Zoisova cesta 12.

18. april je v letu 2017 v skladu z Mednarodnim letom trajnostnega turizma Združenih narodov in v okviru Agende za trajnostni razvoj in trajnostne razvojne cilje 2030 posvečen Kulturni dediščini in trajnostnemu turizmu. Kulturni turizem in trajnostni razvoj postajata vedno pomembnejši segment gospodarskega razvoja mest in dežel, zato ni naključje, da je izbrana tema aktualna tudi v luči prihajajočega Evropskega leta kulturne dediščine 2018.

Na okrogli mizi bodo sodelovali gospa Mateja Avbelj Valentan, direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad, gospa Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija, gospod Bojan Režun, podžupan občine Idrija in mag. Marko Stokin, predsednik ICOMOS Slovenija, vodil jo bo mag. Gojko Zupan. Okroglo mizo bo s pozdravnim nagovorom odprl dekan Fakultete za arhitekturo prof. mag. Peter Gabrijelčič.

Vabilo (pdf)

POVZETEK OKROGLE MIZE

Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS vsako leto 18. aprila obeležuje mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij, potem ko je bil leta 1983 na 22. generalni skupščini Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO sprejet sklep o ustanovitvi tega dogodka.

Združenje ICOMOS Slovenija je v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani ob 18. aprilu – Mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij pripravilo okroglo mizo z naslovom Kulturna dediščina in trajnostni turizem v Sloveniji, na kateri so sodelovali gospa Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija, gospod Bojan Režun, podžupan občine Idrija, gospa Manca Pepevnik, koordinatorica projekta EDEN iz Slovenske turistične organizacije, in mag. Marko Stokin, predsednik ICOMOS Slovenija. Okroglo mizo je vodil mag. Gojko Zupan.

Predsednik ICOMOS Slovenija je poudaril, da je kulturna dediščina in trajnostni turizem v kontekstu konservatorstva ena osrednjih tem. Načela trajnostnega razvoja turizma vključujejo in uravnovešajo okoljske, družbeno-kulturne in gospodarske vidike turističnega razvoja. Z letošnjim mednarodnim dnevom trajnostnega turizma pa se v ospredje postavlja tema Milijarda turistov, milijarda priložnosti. S tem želi Svetovna turistična organizacija poudariti potencialne pozitivne učinke turizma na skupnosti po svetu.

Gospa Manca Pepevnik je predstavila Projekt Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of ExcelleNce) EDEN, ki ga je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike ter predstavila slovenske destinacije odličnosti.

V nadaljevanju sta bili izpostavljeni Idrija kot slovenska destinacija odličnosti in idrijski rudnik kot slovenska kulturna dediščina, vpisana na seznam svetovne dediščine UNESCO in Bolnišnica Franja, ki ima znak Evropske kulturne dediščine.

 

(Skupno 463 obiskov, današnjih obiskov 1)