Poročilo

18.–21. september 2001, Potsdam, Nemčija
Jovo Grobovšek, Irena Potočnik

CIPA je eden najstarejših mednarodnih znanstvenih odborov, ki sta ga skupaj ustanovila ICOMOS in ISPRS (mednarodno združenje za fotogrametrijo in daljinsko zaznavanje) leta 1968. Osnovni namen odbora je, da z oblikami delovanja olajša prenos znanja in tehnologij med različne strokovne discipline. Prvotno ime odbora je bilo Comité International de la Photogrammétrie Architecturale – CIPA. Že dolgo to staro, a dobro znano in uveljavljeno ime ne opisuje več celotnega obsega dejavnosti odbora, zato je bilo leta 1999 soglasno dopolnjeno v CIPA Heritage Documentation.

Pokrovitelji 18. mednarodnega simpozija CIPA so bili UNESCO, ICOMOS in ISPRS. Tema simpozija so bile tradicionalne in sodobne metode za beleženje in dokumentiranje zgodovinskih stavb, spomenikov in spomeniških območij (Surveying and Documentation of Historic Buildings – Monuments – Sites, Traditional and Modern Methods). Udeležilo se ga je več kot 250 strokovnjakov z različnih znanstvenih področij z vsega sveta. Simpozij je potekal v prostorih Potsdamske univerze v parku Sanssoucy, ki je na seznamu svetovne dediščine.

Združenje ICOMOS Slovenija je v sodelovanju z Upravo RS za kulturno dediščino (URSKD) in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) na simpoziju z besedami Jova Grobovška in plakati prikazalo dosežke Nacionalnega projekta IZMERE 1995–2000 (The Slovenian Experience: The Izmere Recordings National Project). Na simpoziju je iz Slovenije sodelovala še Mojca Kosmatin Fras iz Geodetskega inštituta s predstavitvijo Structured and Integrated Technical Documentation of Cultural Heritage – An Approach in Slovenia. Vsebinsko sta se vsebini dopolnjevali, predstavitvi sta poželi velik uspeh in zanimanje, tako zaradi atraktivnosti in videza, kot zaradi predstavljene baze podatkov in urejenosti le teh. Zanimanje za ogled načrtov na medmrežju je bilo veliko, žal ga do sedaj nismo izvedli. Razlog je bil predvsem dejstvo, da je Ministrstvo za kulturo projekt leta 2003 ustavilo.

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)