Mednarodni dan spomenikov praznujemo od leta 1982 naprej, ko ga je razglasilo Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS in leto kasneje potrdila tudi Generalna skupščina organizacije UNESCO. Vsako leto pripravimo osrednjo temo, ki na globalni ravni poveže aktivnosti nacionalnih odborov, članov in naših partnerjev.

Letošnji Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij bomo obeležili drugače kot v preteklih letih, ko smo pripravljali različne posvete in oglede dediščine. Razmere zaradi pandemije nam narekujejo, da naše vsakoletno druženje prenesemo na splet, v virtualni prostor, kar pa nam po drugi strani omogoča, da dosežemo več ljudi in delimo razmišljanja o dediščini in letošnji temi s širšo skupnostjo.

Tema praznovanja 2020

Letošnja globalna tema ima naslov Shared cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility, ki smo jo prevedli v slovenščino Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost.

Tema je glede na trenutno situacijo več kot primerna, saj izpostavlja našo povezanost na vseh ravneh, kar je v razmerah pandemije še posebej evidentno. Vabi k dodatnemu razmisleku o deljenju in povezovanju, ko govorimo o različnih kulturah, dediščini in odgovornosti za njeno ohranjanje. Dediščino – naj bodo to prostori, krajine, prakse ali zbirke – izpostavi kot povezovalno vrednoto za različne skupine in skupnosti. Poudari ključen pomen sodelovalnih odnosov med kulturami, posameznimi skupinam in širšo skupnostjo za varovanje vseh pomembnih značilnosti in vrednot dediščine.

Praznovanje 2020 v Sloveniji: Skupna odgovornost za spregledano dediščino

Letošnje praznovanje organizira ICOMOS Slovenija v sodelovanju s TICCIH Slovenija, ICOM Slovenija, Inštitutom Univerze v Ljubljani za trajnostno dediščino, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem novejše zgodovine Slovenije ter finančno podporo Ministrstva za kulturo.

Osredotočili se bomo na temo odgovornosti do dediščine, še posebej do tiste, ki ostaja na obrobju tako družbe kot stroke, je pa ključno zaznamovala našo preteklost in še vedno zaznamuje našo sodobnost.

Gre za spregledano dediščino tako podeželja kot urbanih območij, različnih skupin in skupnosti, ki so skozi čas pomembno sooblikovale naše življenje in prostor. Še posebej bomo izpostavili skupnosti v bivših industrijskih središčih, ki so izgubila svojo primarno razvojno vlogo.

Pripravili bomo dve aktivnosti:

1. Webinar, ki bo 18. aprila ob 10.30 uri.

ZOOM meeting ID: 676-168-5878
Povezava ZOOM: https://zoom.us/

Na webinarju bomo razpravljali o tem, kaj lahko strokovnjaki, institucije, lokalne skupnosti, nevladne organizacije in angažirani posamezniki naredimo za boljše razumevanje, varovanje in promocije dediščine, ki je pomembno zaznamovala naš prostor in identiteto, a ostaja zaradi svoje obrobnosti, skromnosti in posledične slabe prepoznavnosti spregledana in vztrajno izginja. Predstavili pa bomo tudi primere dobrih projektnih praks s področja.

Na webinarju sodelujejo: dr. Kaja Širok, Irena Marušič, dr. Nina Vodopivec in dr. Sonja Ifko.

2. Zgodbe spregledane dediščine – poziv za objavljanje na socialnih omrežjih FB in Instagram:

FB: https://www.facebook.com/IcomosSlovenija
Instagram: https://www.instagram.com/icomosslovenija/

Uporabljajte:

#18april
#nasadediscina2020

Akcija bo potekala med 18. aprilom in 18. majem 2020

Na socialnih omrežjih bomo med 18. aprilom in 18. majem 2020 zbirali zgodbe, fotografije, video in zvočne zapise o spregledani dediščini in ob 18. maju – Mednarodnem dnevu muzejev objavili poročilo o rezultatih naše akcije, za katero upamo, da bo pripomogla k boljšemu razumevanju in prepoznavnosti neprivilegirane dediščin.

Lepo vabljeni k sodelovanju!

 

 

 

(Skupno 451 obiskov, današnjih obiskov 1)